Traditioner

Traditioner

Vores dejlige friskole blev grundlagt i 1910, og siden da har mange traditioner fået deres indtog på skolen og holdt ved lige siden. Vi sætter en ære i at hylde både gamle og nye traditioner, der alle er med til at dyrke vores stærke værdier, styrke fællesskabet og skabe de gode fortællinger. 

Det er alt lige fra introtur, fastelavn, deltagelse i dyrskuet, julefest, kirkearrangementer og meget mere.

Her kan du læse mere om nogle af de traditioner, vi afholder år efter år – med stor glæde for både elever, forældre, lærere og lokalsamfund.

Høstgudstjeneste

Når sommeren går på hæld og efteråret banker på døren, går Broby Friskole sammen med Nr. Broby Kirke og afholder årets høstgudstjeneste. I løbet af skoleåret arbejder 3. og 4. klasse med den historiske fortælling om høstgudstjenester i fagene kristendom og historie. Og i musik øver de sange, der har rødder i selvsamme historie.

En søndag formiddag midt i september inviteres hele lokalsamfundet til høstgudstjeneste i Nr. Broby Kirke. Her får eleverne mulighed for at vise, hvad de har lært, når de både bringer græskar, solsikker, korn, æbler og andre afgrøder op til alteret samt synger deres nylærte sange under gudstjenesten. Alt i alt en rigtig fin og hyggelig formiddag, hvor fortidens traditioner mindes.

.

Lucia og julefest

Julen er både hjerternes, børnenes og hyggens fest. Derfor går vi ikke ned på gode traditioner, når det kommer til julen. Den sidste uge i november, inden julen for alvor skydes i gang, holder vi juleuge. Her laver klasserne juleklip, er ude på juleløb og holder juletamtam i form af julefest.

Julefesten er for hele skolen. Her er der bl.a. tombola, som de lokale donerer gaver til. Den står 5. klasserne samt deres forældre for, da de her får mulighed for at tjene penge ind til den kommende Bornholmerlejerskole. Derudover byder festen også på fællessang og et fint luciaoptog af 4., 5. og 6. klasse – der desuden også finder sted i kirken.

Minderne i Lærkedal

Det er vigtigt at huske og ære historien – og give den videre til nye generationer. Det er netop, hvad vores tradition om Lærkedal handler om. Under Anden Verdenskrig huserede modstandsbevægelsen på området og der eksisterer mange historier fra perioden. 

Helt tilbage i 1960’erne startede traditionen med, at eleverne på skolen cyklede ud til Præsteskov tæt ved Lærkedal.

​​“Den 4. maj, hvor man skulle fejre befrielsen, foregik hvert år i Præsteskov, hvor der blev leget Røvere og Soldater. Vi gik/cyklede derud og blev delt i to hold, og så gik det ellers over stok og sten for at undgå tilfangetagelse,” fortæller en tidligere elev på skolen.

I dag holder vi traditionen ved lige, når hele skolen drager til Lærkedal – fra 3. klasse cykler vi derud. Her byder dagen på fortællinger om dengang, om området og kombinerer historie med leg. Røver og soldater er dog skiftet ud med andre fællesskabslege..

Grillfest(ival)

En gang om året forvandler vi skolegården til én stor festival. Forestil dig festival/tivoli som i gamle dag, men måske en smule mere nede på jorden. Gården pyntes med flag, vimpler og farver og både store og små kan have det sjovt med flødebollekast, dåsekast, ansigtsmaling og andre boder. Boder, som børnene har fået lov til at lave og styre.

Her er der også mulighed for at få lidt godt til ganen. Skolen stiller nemlig grill til rådighed, og så er der høflig selvbetjening og medbringelse af egen mad. Som noget nyt har vi introduceret vores egen Grøn Scene, hvor vores elever optræder. Og så sluttes aftenen af med fælles folkedans i gården. Dét er sjovt!

Rundboldturnering

Ugen op til sommerferien byder på lidt sund konkurrence. Her afholder vi nemlig vores store rundboldturnering. Turneringen er for alle klasser, der hele ugen konkurrerer om at stå med titlen som årets vinder. Hver dag konkurrerer klasserne, der er delt op i forhold til årgang, om at vinde deres rundboldkamp. 

Turneringen opstod, fordi lærerne oplevede en øget interesse for at spille rundbold. Nu er det en af højdepunkterne på skolen. I løbet af året laver 4. klasse rundboldbat i design, og turneringen sluttes af med at kåre en vinder, der får overrakt den eftertragtede vandrepokal.

.